Home Staf Algemeen Wadlopen en fierljeppen koud kunstje voor stafleden
Wadlopen en fierljeppen koud kunstje voor stafleden PDF Print E-mail
Monday, 04 May 2009 13:41

Vrijdagochtend 1 mei om 8:15 uur stonden de stafleden van Luchtscouts 'Seppe' op het HK, klaar voor een lange tocht naar Groningen. In de provincie Groningen, in het kleine, pittoreske plaatsje Aduarderzijl (wat zelfs een echte scout zonder navigatie niet zou kunnen vinden) bracht het volledige stafteam 3 dagen door in 2 blokhutjes op een camping aan het water. Dat het een sportief weekend zou gaan worden, stond voor vertrek al vast. Dat het een nat weekend zou worden ook.

Vrijdagmiddag hebben de stafleden een tochtje over het Aduarderdiep en het Reitdiep gemaakt, per kajak of waterfiets. Na een tijdje rondgedobberd en rondgevaren te hebben en genoten te hebben van de rust, was het tijd om te barbecuen. Na een overheerlijke maaltijd werd het toch echt tijd om het vuur flink op te stoken, want het koelde snel af. Gezellig bij het kampvuur is er 'Weerwolven van Wakkerdam' gespeeld.

De volgende morgen moesten de sportievelingen vroeg uit te veren, want om 9 uur zou het wadlopen naar Noordpolderzijl beginnen. Deze wandeltocht over de Wadden, door de blubber, het slik, de klei en het water duurde bijna 3 uur. Waar de stafleden in het begin hun voeten en schoenen nog enigszins schoon en droog probeerden te houden, was het aan het einde van de tocht eerder een sport om zo nat mogelijk te worden. Er werd tijdens de tocht wat weggeglibberd, maar het echte buikschuiven (tijgeren) bleef uit. Wel stonden een aantal stafleden ergens halverwege minimaal tot hun knieen weggezakt in de blubber, rondbalancerend in de hoop niet languit te vallen, om tot de conclusie te komen dat je maar beter niet te lang stil kon blijven staan. Dit alles zorgde natuurlijk wel voor hilarische beelden!
Eenmaal terug bij het beginpunt moesten de schoenen, voeten en benen gewassen worden en genoot iedereen van het heerlijke zonnetje en de uitstekende vlieger-wind.

Aan het einde van de middag is er een bezoek gebracht aan Zeehondencreche Lenie 't Hart in Pieterburen. Hier worden zieke zeehonden opgevangen, en zodra ze weer beter zijn, worden ze teruggebracht naar hun oorspronkelijke leefgebied.
Daarna was het toch echt tijd geworden voor een welverdiende en een overheerlijke Italiaanse maaltijd in Groningen. 's Avonds laat heeft de staf nog even bij het kampvuur gezeten, maar daarna werd het tijd om te gaan slapen. Zondag stond er namelijk een sportieve activiteit op het programma: Fierljeppen!

Voor wie nog nooit van fierljeppen gehoord heeft: fierljeppen is het Friese woord voor polsstokverspringen, waarbij je met behulp van een lange stok zover mogelijk moet springen over een sloot.
Het fierljeppen begon binnen, heel onschuldig in het zand. Toen dat aardig ging, werd er gesprongen met een aanloopje en van iets grotere hoogte. Toen werd het tijd om naar buiten te gaan, waar de slootjes in de omgeving al lagen te wachten op stafleden 'die bereid zijn om nat te worden', aldus Priscilla.
Het eerste slootje is iedereen goed overgekomen, net als de tweede sloot. De derde sloot werd echter een ander verhaal; meerdere stafleden behaalden een nat pak (varierend van drijfnat - kopje onder - tot een nat been of natte broek). Niet voor iedereen was de derde sloot te breed, ongeveer de helft kwam helemaal droog aan de overkant.

Na deze adrenalinekick werd het tijd om aan de terugreis naar Roosendaal te beginnen. Onderweg nog even snel iets eten bij de snackbar, omdat friet natuurlijk niet kan ontbreken tijdens een stafweekend, om daarna vol enthousiaste verhalen thuis te komen, uitkijkend naar volgend jaar!

Foto's van deze geweldige ervaringen (Een deel is al online, meer foto's volgen binnenkort)