Home Wat is Scouting?
Wat is Scouting? PDF Print E-mail
Written by Katja   
Sunday, 22 March 2009 15:42

Wat is scouting?

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land, met meer dan 100.000 leden. In Nederland zijn er meer dan 1000 scoutinggroepen: landscouts, zeescouts, luchtscouts, ruiterscouts, scoutingbands en scouting voor gehandicapten. Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en voor de natuur, zelfstandigheid en ontplooiing zijn centrale thema’s, allemaal op een leuke en spannende manier uitgevoerd. 

Scouting biedt een veilige en leerzame speelomgeving: huidskleur, geloof, een beperking of politieke overtuiging maakt geen verschil. De activiteiten zijn erop gericht dat, naarmate kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en de zelfstandigheid toeneemt. 

Wat doe je bij scouting?

Scouting betekent avontuur! Of je nu een spannende tocht loopt met kaart en kompas, een enorm vuur stookt en daar heerlijke marshmallows boven bakt, spaghetti kookt, koekjes bakt, touwbruggen of vlotten bouwt of een blijde (een heel grote katapult) in elkaar zet, het is allemaal even leuk. Scouting betekent ook dat je veel buiten bent, in de natuur. Bijvoorbeeld om een spel te spelen, zoals levend stratego of zeeslag. Of om gezellig met zijn allen bij het kampvuur te zitten en liedjes te zingen. Je kunt het zo leuk niet bedenken, of je doet het wel eens bij scouting. 

Soms ga je een keer fietsen of zwemmen. Of breng je een bezoek aan de sterrenwacht of aan een legerbasis. Of je gaat zweefvliegen, zoals echte luchtscouts doen. 

Eén keer per jaar ga je een hele week lang op zomerkamp, om daar allerlei spannende avonturen te beleven. Luchtscouts Seppe gaat ieder jaar kamperen, steeds op een andere plek, meestal ergens in België. Vlak voor Kerstmis is er het kerstkamp. Soms is er tussendoor nog een weekendje, zoals een filmnacht. Af en toe zijn er regionale activiteiten, samen met kinderen of jongeren van andere scoutinggroepen in West-Brabant. 

Speltakken
Scouting is onderverdeeld in verschillende leeftijdsgroepen, de speltakken. Scouting Nederland hanteert de volgende categorieën: 

- Bevers (gemend, 5-7 jaar)
- Welpen (gemengd) / Welpen (jongens) / Kabouters (meisjes) (6-11 jaar)
- Scouts (gemengd) / Verkenners (jongens) / Gidsen (meisjes) (10-14 jaar)
- Explorers (gemengd, 14-18 jaar)
- Roverscouts (18+)
Luchtscouts Seppe heeft geen bevers, maar bij de volgende leeftijdsgroep kun je al wel vanaf zes jaar lid worden. Welpen heten bij Luchtscouts Seppe trouwens nog altijd esta’s. Dat is de oude naam, die Scouting Nederland tot 2010 gebruikte voor gemengde welpengroepen. Roverscouts hebben de Roosendaalse luchtscouts officieel niet, maar als je achttien bent hoef je heus geen afscheid te nemen. Je kunt staf (leiding) worden. Als je dat (nog) niet ziet zitten, ben je ook gewoon welkom bij stafactiviteiten, zoals een kampvuur of een filmavondje. .

Wist je dit al?

Wereldwijd zijn meer dan 40 miljoen meiden en jongens lid van Scouting.

- Een kwart van de Scoutingvrijwilligers is ook vrijwilliger bij een andere organisatie. 

- Scouting heeft ruim 20 Labelkampeerterreinen voor scouts en niet-scouts, op de mooiste plekjes van Nederland. 

- Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland. 

- Ieder jaar bij de Dodenherdenking op 4 mei, leggen scouts een krans op de Dam, ter nagedachtenis aan de mensen die overleden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

- Het eerste scoutingkamp ooit werd in 1907 georganiseerd door scoutingoprichter Robert Baden-Powell op Brownsea Island. 

- De eerste luchtscoutingactiviteiten waren er al in 1911. Op de Wereldjamboree (een heel grote vierjaarlijkse scoutingbijeenkomst) werden luchtscouts in 1933 voor het eerst gepresenteerd.